Extra cash: tweedehands boeken verkopen via bol.com

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Onze verhuizing komt steeds dichter bij. Eind van de maand begint de verbouwing en zijn we 2 maanden bezig met cement, stucwerk en elektriciteitsdraden. Verhuizen is een top 3 stressor in ons leven. Om ervoor te zorgen dat we in huize Mill zo min mogelijk stress ervaren ben ik dus al begonnen met inpakken.

Weggooien, weggeven of verkopen?

Omdat we kleiner gaan wonen (lees: On the move: verlaging van woonlasten door kleiner te wonen) en dus straks 35m2 minder ruimte hebben, moeten we wel minimaliseren. Ons huis heeft straks geen knieschotten aan weerszijden van de hele woning, of 2 extra kamers als megagroot washok en rommelkamer.

Het minimaliseren past ook wel in onze visie op geluk. Sinds het zien van de documentaire The Minimalists klikte er wel iets. Spullen maken je niet gelukkig. (OK, ja ook ik heb een liefde voor mooie schoenen en tassen. En Mr Mill loves gadgets). Laten we zeggen dat het idee van het hebben van spullen die van waarde zijn in ons nieuwe leven past.

Geïnspireerd door Marie Kondo haar interventies op Netflix, ben ik in de kerstvakantie maar gewoon eens begonnen. Eerst met de knieschotten op zolder, steeds een kamer verder, verdieping lager en inmiddels zijn we op de begane grond. Alleen vanuit de keuken en provisiekast wordt ik nog aangestaard door spullen waarvan ik van de helft de functie ben vergeten.

Het resultaat? Een zolder vol spullen die NIET meeverhuizen naar ons nieuwe paleisje.

Weggooien, weggeven of verkopen?

What to do? Als eerste hebben we alle spullen die kapot waren natuurlijk weggegooid. Vanuit duurzaamheid, hebben we spullen die niet verkoopbaar waren voor meer dan grofweg een tientje weggegeven. Eerst aan familie en vrienden als die het niet wilden, aan de kringloopwinkel. De rest hebben we verkocht, of zijn we nog bezig met verkopen. Denk hierbij aan accesoires, meubels, kinderkleding etc. Uiteindelijk hebben we ook nog wat duurdere spullen weggegeven, puur omdat mensen die we mogen het nodig hadden! Boeken vond ik het moeilijkst. Ik ben namelijk zo’n persoon die gelooft in: books are where they keep the secrets. En dus onze boekenkast was vol :).

Verkopen via Bol.com

bol.com logo

Ik hoorde via via dat je middels bol.com makkelijk boeken kon verkopen. Dus ik ben het uit gaan zoeken. En het klopt! Het spreekt echt voor zich. Ik zal hieronder proberen te beschrijven waar je op moet letten.

Je begint met het maken van een verkoopaccount. De stappen die volgen zijn het inladen van je assortiment. Dit doe je door enkel het EAN/ISBN nummer in te voeren en bol.com doet de rest. Geef nog even aan wat de staat van het boek is (zo goed als nieuw etc), welke prijs je wil en klaar!

Je krijgt een mailtje als iemand je boek heeft besteld, en dan kun je het verzenden. Hier heb je ongeveer een week voor, maar ik probeer het sowieso sneller te doen. We zijn immers allemaal gewend om iets om 21.45 uur te bestellen en het de volgende dag in huis te hebben. Verzendkosten kun je via bol.com ook regelen, en komt neer op max €3,75 (voor een pakket naar NL of België). Voor €2,99 heb je een brievenbuspakje. Pakbon printen, label plakken en afgeven bij een afgiftepunt en KASSA.

Winstmarge en verkoopprijs

Bij het bepalen van de prijzen hou ik wel in gedachte wat de winstmarge is. Hier heb ik een grafiekje voor gecalculeerd in Excel. Onder kosten vallen de verzendkosten (brievenbuspakje of pakketje) en de bijdrage die bol.com krijgt voor elke verkoop (€1 + 15% van de verkoopprijs). Wat je kunt zien is dat vanaf een verkoopprijs van €9 je marge voor zowel een brievenbuspakje en een pakketje, boven de 30% ligt. Ik kies ervoor boeken weg te geven als ze voor minder dan €9 weg zouden gaan.

Winstmarge (verkoopprijs – kosten)

Semi side hustle

In 2 maanden tijd heeft dit me ongeveer €100 opgeleverd. Dit is veel meer dan ik ooit had verwacht. En dit gaat zeker helpen bij het verbouwen van onze woning. We houden nu wat meer cash in reserve dan normaal, om onverwachte kosten te kunnen opvangen. Normaal gesproken zouden we dit extra’tje bijvoorbeeld kunnen investeren.

Ik zou het verkopen van eigen spullen niet als side hustle willen meerekenen, ook al zijn het extra inkomsten naast ons salaris. Het gevoel van een tweede geldstroom is wel lekker en inspireert ook om een echte side hustle te zoeken. Na de verhuizing een nieuw project!

Hebben jullie ervaring met bol.com partnerplatorm voor het verkopen van spullen? Tips en trics om te delen? Stuur me een berichtje, ben benieuwd!


1 reactie

Gertjan · 4 mei 2020 op 22:17

Leuk bericht. Je kunt inderdaad je boeken op deze manier verkopen. Mocht je tijdens het opruimen ook eventueel nog studieboeken tegenkomen, dan kun je deze simpel en snel verkopen via verkoopjeboek. Je betaald hier geen commissie en zo blijft er meer geld over om weer leuke dingen mee te doen. Het verkopen van je boeken werkt heel eenvoudig. Vul de ISBN’s van je boeken in en check het bod. Boeken met waarde? Vul je gegevens in en print de verkoopbon. De betaling wordt direct gedaan na ontvangst van je boeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *