Boodschappen Budget Challenge week 1

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Vorige week begon voor ons de Boodschappen Budget Challenge. Aanleiding: de eerste twee weken van ons FOLife al een lekkere overschrijding van onze kosten voor boodschappen! We zijn nu een week bezig met de challenge en dus tijd voor een eerste update. Doel: het voeden van een gezin van drie voor €60 per week.

Eten met een klein budget

Met €60 in mijn hoofd begon ik mijn plan met het zoeken naar goedkope lekkere recepten. Mijn google inspanningen resulteerde in veel hits; ik ben zeker niet de enige die dit probeert! Dan dringt het besef door dat ik vanuit een hele comfortabele positie naar dit onderwerp aan het zoeken ben. Een alleenstaande in de bijstand in Nederland heeft een krappe €50 te besteden per week. Naast deze groep hebben we natuurlijk ook de arme student!

Als je op google zoekt naar ‘budget recepten’ vind je genoeg inspiratie. Van supermarktketens tot een land aan bloggers. Dit is blijkbaar informatie die waardevol wordt gevonden. Na het lezen van een aantal blogs snap ik het idee erachter wel. Eten met een klein budget is makkelijker wanneer je:

  • weinig vlees eet
  • zelf eten kookt
  • slim inkopen doet
  • niet kieskeurig bent

Dit past eigenlijk al prima in ons eigen voedingspatroon. Vlees (rood) eten we één of maximaal twee keer per week. Daarbij nog een keertje kip en vis, en de rest is vega. We eten wel zoveel mogelijk biologisch dus dat geeft enige uitdaging bij het inkopen doen.

Recepten

Qua recepten heb ik er een aantal uitgekozen die ik al kende, toch makkelijk door de week als je al werkt. Hieronder het resultaat van mijn weekplanning. Dit doe ik overigens ieder weekend om te zorgen dat ik doordeweeks niet hoef na te denken over wat we gaan eten. Vaak kook ik ook de dag van te voren zodat het eten snel op tafel staat.

 

Ontbijt

Lunch Diner Tussendoor
Zaterdag
Ei + toast Tosti Ouders* Kwark of yoghurt met noten
Zondag Pancakes Kwark of magere yoghurt met noten Ouders* – vaderdag Fruit
Maandag Ei + toast Broccolisoep Ouders* Kwark of yoghurt met noten
Dinsdag Havermout Sandwich hummus Wraps met falafel Kwark of yoghurt met noten
Woensdag Ei + toast Salade met falafel Pasta met kip en courgette Kwark of yoghurt met noten
Donderdag
Havermout Pannenkoeken Aardappel uit oven, snijbonen en zalm Kwark of yoghurt met noten
Vrijdag
Ei + toast Quesedilla paprika/kaas Linzensoep met brood Kwark of yoghurt met noten

* Wij eten vrij veel bij onze ouders, zeker 2 keer per week. Ivm vaderdag een gezellige extra keer!

Op basis van deze planning maak ik vervolgens een boodschappenlijst en dan is het shoptijd!

Onze eerste stop is de Lidl. Aangezien we hier gevoelsmatig het goedkoopst uit zijn. Een echte analyse heb ik hier niet over. Maar Kassa onderzocht dit wel. En dit artikel staat dat je bij de Lidl of Aldi niet perse goedkoper uit bent. Maar een andere reden naast geld, om voor Lidl te kiezen, is hun kwaliteit. We kopen altijd veel groente en fruit en daar komen ze steevast goed uit de bus. Daarbij ben ik naar de Jumbo en AH geweest voor de rest van de spullen.

De schade

bon boodschappen

 

De schade voor twee tassen vol boodschappen was totaal €51,52 (YES!). Echter halverwege de week kwamen we tot de conclusie dat we geen melk, koffie, kaas en brood meer hadden. Dus dat bracht ons nog op een extra uitgave van €7,67 en daarmee het totaal op €59,19 (nog steeds YES).

Morgen is het weer tijd om naar de supermarkt te gaan. Dus het weekschema ligt al klaar. Dit moet gaan lukken!

 

Boom Nailed IT

 

Lees verder: Boodschappen Budget Challenge week 2: gefaald of geleerd?

 


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *