Boodschappen Budget Challenge week 2: gefaald of geleerd?

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Dit is de laatste week van juni. Afgelopen zaterdag had ik het verschil moeten maken en had ik kunnen laten zien dat ik een gedisciplineerde, budget koningin was. Het succes van de challenge week 1 was immers al in the pocket. Spoileralert. Deze budget-koningin is voor ze goed op de troon zat, alweer verbannen naar het rijk der big spenders.

Of, hoe de lieve caissière van de LIDL het verwoordde: ‘dat wordt dan achtenzestig euro en vijfenveertig cent alstublieft’. Oeps! Want daarna gelijk door naar de Plus om €1,99 uit te geven en naar de groenteboer voor dadels (€7,45). Op dinsdagavond kom ik erachter dat de melk, eieren en kwark op zijn. Oja en geen chips in huis. Dus weer €8,17 lichter De snelle rekenaar snapt waar dit heen gaat: een totaal van €86,04.

Okeee €86,04. Slik. Dat is €26,04 boven ‘Boodschappen Budget Challenge- Budget’ en nog steeds €6,04 boven ons normale wekelijkse boodschappenbudget. Hoe dan?!?

 

Boodschappen Analyse

Tijd voor een grondige analyse…

Weg met het duurste

Met de bonnetjes in de ene hand en een marker in de andere begin ik met mijn onderzoek. Eerst maar eens alle boodschappen die meer kosten dan €1,50 identificeren.

Dan kom ik op onderstaand rijtje:

 • Bio groenten (diepvries) á €1,79
 • 2x Wilde zalmfilet MSC á €2,39
 • MSC zalm in bladerdeel á €2,29
 • Bio boter á €2,19
 • Gouda kaas €3,49
 • Zoete aardappelen (1,9 kg) á €3,77
 • 2x Biologisch rundergehakt á € 2,79
 • Bananen (1,9vkg) á €1,86
 • Paprika mix á €1,59
 • Ready toe eat avocado (2vstuks) á €2,50
 • Bio+ eieren á €2,95
 • Tikkels drop en mint á €1,59

Eigenlijk vind ik dit niet zo shocking. Op de Tikkels en bio groeten diepvries (de doperwten waren op), sta ik achter mijn keus. Ik kies bewust voor bio producten daar waar het kan en zalm is goed voor je. Als ik hiernaar kijk had ik misschien 50 cent kunnen besparen op de groenten en 1,60 op het snoep. Die €2,10 slaat geen deuk in een pakje boter (lees: mijn budget).

 

Weg met de luxe

Goed dan maar poging 2: alle luxe artikelen eruit! We hadden wat te vieren dit weekend en in plaats van een etentje in een restaurant, hebben we thuis van een feestmaal genoten. Dit bestond uit hamburgers met zoete aardappel patat en een tulband als dessert. Dat is €9,00 rond bij elkaar (noot: Mr. Mill zou er zo €30 pp voor betalen, dus dat is toch een besparing van min. €50! ivm een restaurant).

hamburger met zoete aardappel patat

Ons feestmaal

Naast het eetfestijn stonden er wat lekkere tussendoortjes op de bon, zoals croissantjes en donuts. Ook een paar zakken chips, muesli repen en Danoontje. Dit komt bij elkaar op €9,91. Inclusief het avondeten dus €18,91. Dat is nog steeds €7,13 teveel. Had ik dan de dadels (€7,45) niet moeten kopen??

Mijn hoofd zegt ‘duh, tuurlijk’, want dan was ik binnen budget gebleven en had ik nu een post geschreven over mijn succes. Maar iets knaagt. In eerste instantie kon ik niet goed inschatten wat nu precies protesteert. Maar na wat reflectie kom ik toch tot de conclusie dat ik niet op deze manier wil besparen.

Levensgenieters onderweg naar financiële onafhankelijkheid

De tagline van FOLife is: Levensgenieters onderweg naar financiële onafhankelijkheid. Onderdeel van genieten is voor ons eten, met vrienden brunchen, lekker ergens ontbijten en iets nieuws proberen. Dit zit in onze cultuur en is sterk vermengd met sociaal samen zijn. Van uit eten hebben we gezegd dat dit drastisch omlaag moet om de kosten in de hand te houden. Een bewuste keus en dus OK.

Maar het is blijkbaar niet zo OK om bij het kopen van boodschappen ons gezin de lekkere dingen te onthouden. Dat croissantje maak ik niet zelf en die dropjes ook niet. Dadels horen in mijn yoghurt mét walnoten (ook duur). Deze maand heb ik €391,52 uitgegeven. Hier zit een eindafrekening in van een bio groentepakket (Landzicht: aanrader!) van €64. Netto kom ik dus op €327,52. Dat is gemiddeld per week €81,88 aan boodschappen. Jullie snappen het wel denk ik. Die €1,88 is het voor mij drie-dubbel-en-dwars waard!

Hiermee komen we aan het eind van deze (korte) Boodschappen Budget Challenge. Met mooie lessen en een kleine budgetoverschrijding start het gezin Mill een nieuwe maand en dus nieuwe kansen. Wordt een interessante maand in verband met een vakantie! Later meer over budgetteren op vakantie en hoe Mr. Mill en ik hier in verschillen.

Wat is jullie wekelijkse boodschappen budget? Moet je hier veel voor laten of doen? Nog tips voor het het kopen van lekkere dingen, tegen lage kosten?

 

Lees ook waarom de boodschappen challenge uberhaupt begon.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *