De kop is eraf: we ownen de wereld (lees ETF’s)

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Mark the date: maandag 4 juni 2018 om 13.43 uur. Na een maand van nadenken, analyseren en mooie gesprekken over doelen en perspectief, zijn wij sinds vandaag de trotse bezitters van een stukje van de wereld. Ja bescheidenheid siert de mens. Toegegeven, het is geen 1 maar 4 juni. De realisatie dat beurzen sluiten kwam pas na het plaatsen van onze order. Meteen maar even met je neus op de feiten over de skills die je mist. Gelukkig is er niet zoiets als timen van de markt als je de komende 15 jaar nog wel de tijd hebt! En ja, de wereld of een stukje van de markt (ETF) klein verschil.

Het is in ieder geval fijn om een eerste echte stap te hebben gezet, écht geld laten werken. Budgetteren, inspiratie opdoen en het uitzoeken van allerlei onderwerpen is ook bezig zijn natuurlijk, ik leef, eet en droom zowat FO. Maar nu we ook concreet bezit hebben aangekocht, lijkt ons uiteindelijke doel wat dichterbij. Ons portfolio bestaat! Vooralsnog uit de volgende indexfondsen: 90% aandelen (VWRL) en 10% obligaties (IEGA & IEAC). Vanaf nu is het plan om elke maand te sparen en in te leggen. Het besef van de lange adem die we zullen moeten hebben (*slik* ontwikkelen) daalt ook langzaam in.

Stop actie-uitlokkende prikkels

De verleiding is zeker aanwezig om ’s avonds even snel op de app van DeGiro naar ons portfolio te kijken. “SCHAT we zijn rijk het werkt €18,70 in de plus!!” Maar de high van dag resultaten willen we juist niet opzoeken en het plan is dan ook om prikkels die aanzetten tot actie te verminderen.

 

SCHAT we zijn rijk het werkt €18,70 in de plus

 

Dit is advies van Tony Robbins in Unshakeable. Hij geeft aan dat het hebben van een lange termijn strategie een stuk makkelijker is wanneer je niet wordt geconfronteerd met korte termijn ‘verleidingen’. En hoe voorkom je dat je wordt meegenomen in de wondere wereld van RTLZ? Zijn antwoord is simpel: gewoon jezelf niet aan blootstellen. In het licht van kostenbesparing hebben we Ziggo eruit geknald dus we zijn op de goede weg. Maar mezelf kennende (Ms. Mill = Ms. Nieuwsgierigheid) kan ik wellicht mijn aandacht nu beter even afleiden. Nadenken over onze beleggingsstrategie of deze even opschrijven bijvoorbeeld. Of het maken van een rebalancesheet in excel. En uitzoeken of en hoe we automatische stortingen en aankopen kunnen doen. Even een goed hekwerk bouwen voor onze primitieve instincten!

Hoe zorg jij dat je koers houdt en je niet laat afleiden door korte termijn prikkels? Heb je een financieel adviseur of regel je alles zelf?

Leuk om van je te horen! Laat hieronder een reactie achter en ik kom binnen 24 uur bij je terug.

 

 


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *