De fases van financiële onafhankelijkheid

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Een van de lastige dingen bij het bereiken van lange termijn doelen is dat het lang duurt. Wij zijn deze blog onder andere gestart om in de rustige fases ook het gevoel te hebben met onze financiële doelen bezig te zijn. Andere dingen die helpen zijn: het maandelijks bijhouden van onze inkomsten en uitgaven, luisteren van podcasts en natuurlijk dromen over hoe ons leven eruit gaat zien.

Laatst kwam ik een artikel tegen over de fases van financiële vrijheid, geschreven door JD Roth (Get Rich Slowly).

I used to believe that financial freedom meant just one thing: Having enough money that you never had to work again. Over the years, people have taught me that financial independence exists on a continuum. It’s not “all or nothing”, but an ever-increasing range of options. It’s a process.

Financiële vrijheid in fases

De manier waarop de fases waren omschreven sprak me gelijk aan. Juist vanwege de volledigheid van het proces. Hij beschrijft welke kaders bij de fase horen en hoe je jezelf erin kan herkennen. De fases hieronder zijn afkomstig uit zijn artikel en vertaald naar het Nederlands.

6 stages of financial freedom – JD Roth

0. Afhankelijkheid

Je bent afhankelijk van de hulp van anderen om je levensstijl te bekostigen.

Je zit in deze fase als je ouders je bijv. nog financieel ondersteunen of als je meer uitgeeft dan dat je verdient aan inkomen. En als de aflossing van je schuld meer is dan je kan betalen.

1. Solvabiliteit

Je kan je financiële verplichtingen nakomen zonder hulp van buitenaf.

Deze fase heb jij bereikt als je ‘winst’ begint te maken, dus wanneer je inkomen hoger is dan je kosten. Je gebruikt het overschot om je schulden te betalen en om financiële lasten op te vangen.

2. Stabiliteit

Geen consumentenschuld meer!

Er is geen sprake van creditcard schuld, lening voor je auto etc. Misschien heb je wel wat ‘goede schuld’ – zoals studieschuld of een hypotheek – maar je heb alle andere verplichtingen geëlimineerd én je hebt een financiële buffer om jezelf te beschermen tegen onvoorziene situaties.

3. Regelmogelijkheid

Jij hebt de vrijheid en kunt bepalen hoe je werkt en leeft.

Je bent helemaal schuldenvrij, ook je studieschuld en hypotheek (of je hebt genoeg cash om dat te doen als je zou willen). Je hebt genoeg gespaard om te kunnen stoppen met werken op het moment dat je dat zou willen zonder je zorgen te maken over de toekomst.

4. Zekerheid

Je inkomen uit investeringen is genoeg om je basisbehoefte te bekostigen.

Met het geld wat je hebt gespaard en geïnvesteerd kun je een simpel onderkomen betalen en ook bijvoorbeeld boodschappen, kleding en verzekeringen betalen, zonder dat je nog een dag in je leven hoeft te werken.

5. Onafhankelijkheid

Je inkomen uit investeringen is genoeg om je huidige levensstandaard/lifestyle te bekostigen.

Met het geld dat je hebt gespaard en geïnvesteerd kun leven zoals je nu doet, tot dat niet meer hoeft. Hieronder vallen de essentiële zaken én luxe. Je hebt genoeg.

6. Overvloed

Je hebt genoeg, en dan nog wat extra..

Je passieve inkomen uit verschillende ‘bronnen’ is genoeg om je lifestyle voor eeuwig te bekostigen, maar geeft je ook de vrijheid om in de toekomst te doen wat je wil: jezelf onderdompelen in luxe, een imperium in de zakenwereld opbouwen, of de wereld ontdekken.

Hoe lang zijn wij al onderweg?

Mister Money Mustache een legendarisch artikel geschreven over hoe lang het duurt voordat je met pensioen kan afhankelijk van je spaarpercentage. Bij een spaarpercentage van 50% zou je (in Amerika) in 17 jaar financieel onafhankelijk zijn. Overigens heeft Mr. FOB hier ook een artikel over geschreven die voor de situatie in Nederland een mooi overzicht geeft.

De duur van elke fase van financiële onafhankelijkheid zal per persoon of huishouden verschillen. Wij bevinden ons nu in fase 2 en we zijn hard op weg naar fase 3.

Fase 0 heeft bij ons het langst geduurd, hier zit ook onze jeugd in :). Gemiddeld 23,5 jaar. Toen zijn we namelijk begonnen met werken en we zijn toen ook op onszelf gaan wonen. Omdat we beiden geen studieschulden hadden of andere leningen hadden, hebben we de luxe gehad dat fase 1 misschien een half jaar heeft geduurd. In het begin hebben we vrij veel gespaard en konden we snel een buffer opbouwen. We bevinden ons dus nu zo’n 7 jaar in fase 2. En het afgelopen jaar was natuurlijk het doel financiële onafhankelijkheid!

Onze verwachting is dat fase 2 nog 2-6 jaar zal duren, dit is ook afhankelijk van een aantal factoren en levenskeuzes waar me momenteel mee bezig zijn. Een mooi vooruitzicht wat ons betreft! Ben benieuwd in welke fase jullie je bevinden en hoe lang de fases ongeveer hebben geduurd…


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *