FO Life overview: 1 jaar op weg naar financiële onafhankelijkheid

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Financiële onafhankelijkheid: 1 jaar later..

Het is 8 mei, 20.08 uur ’s avonds (echt!). De zon schijnt nog. Mr Mill kijkt naar de voorbeschouwing halve finale Champions League (Ajax- Tottenham Hotspur). En ik heb mezelf op de bank gepositioneerd met laptop op schoot.

Tijd voor een review!

1 mei 2018 spraken Mr Mill en ik tijdens een datenight over financiële onafhankelijkheid. Omdat het ons zo aansprak, besloten we dat FIRE ons doel zou zijn voor de komende 15 jaar. Inmiddels zijn we een jaar verder en kunnen we terugblikken. (meer weten over ons plan? > Het begin)

De cijfers

Dus, hoe staan we ervoor? In onze post FO Life overview: cijfers 2018 staan onze cijfers van mei-dec 2018 uiteengezet. Tussen december en nu is er behoorlijk wat veranderd. Allereerst heeft de verhuizing enorme impact gehad op onze financiën. Denk hierbij aan grote uitgaven, maar ook het stoppen van onze beleggingen om cashflow vrij te maken.

Het financiële plaatje na 1 jaar financiële onafhankelijkheid

grafiek 1 jaar FO Life
Beeld 1 jaar van onze nettowaarde uitgesplitst in categorieën: schulden, spaar/beleggingen

Simpel gezegd is onze nettowaarde in 1 jaar tijd met € 134.432,95 toegenomen, ofwel +56%. Dit is bijna volledig te danken aan de vermindering van onze hypotheekschuld. Daarentegen is de waarde van ons portfolio indexfondsen en spaargeld (Totaal FO) is nagenoeg gelijk gebleven. Omdat we door onze verhuizing en bijkomende kosten euro’s nodig hadden, is deze categorie minder hard gegroeid. Daar kunnen we nu weer in investeren.

Reflectie, conclusie, en nu?

We zijn trots en we gaan lekker door. In 1 jaar kun je behoorlijk op weg zijn naar financiële onafhankelijkheid! De zomervakantie wordt budget dus in december moet het plaatje er weer beter uitzien dan nu. Sparen is het toverwoord, want de grootste kostenposten zijn al structureel verlaagd. Dat biedt dus weer ruimte voor innovatieve life-hacks en budget challenges! Zin in:)


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *