FO Life overview: cijfers 2018

Gepubliceerd door Ms. Mill op


De tijd voor oud en nieuw is voor veel mensen druk. Druk op werk, druk met de feestdagen en druk omdat er een jaar eindigt en dat heeft gewoon effect op je. Maar het is voor mij persoonlijk ook een moment van reflectie en evalueren. Vooral om vervolgens voor het volgende jaar richting te bepalen en plannen te kunnen maken. Het reflectiestuk was dit jaar meer cijfermatig onderbouwd dan de vorige jaren. Want we wilden ons eerste FO boekjaar natuurlijk wel even goed afsluiten. Ik zeg jaar, maar het is eigenlijk 3/4 jaar (sinds mei 2018). Dus, de cijfers…

Cijfers 2018: uitgaven en inkomsten

Hieronder kunnen jullie lezen hoe onze uitgaven verdeeld waren over (driekwart) van 2018. Daarnaast hebben we ons spaarpercentage uitgerekend. Deze grafieken zijn gebaseerd op de spreadsheet die we elke maand bijhouden over uitgaven en inkomsten. Daarna rollen er zonder moeite heerlijke overzichtjes en grafieken uit.

Het overzicht

Inkomsten en uitgaven fam Mill mei-dec 2018

Leeswijzer

Inkomsten
– Salaris: spreekt voor zich
– Flexibel: inkomsten uit side hustles
– Belasting: hypotheekrenteaftrek, kinderopvangtoeslag
– Overige inkomsten: giften, opbrengsten verkoop spullen (later meer

Uitgaven
– Wonen: hypotheek, belastingen, kosten verhuizing/verbouwing
– Kinderen: overwegend kinderdagverblijf
– Kosten: financieel
– Nuts: elektra, gas, water, internet, mobiele telefoon 🙂
– Persoonlijk: oa. sportschool, bieb, kleding, hobby’s, cadeau’s etc
– Verzekering: overlijdensrisico, inboedel, wa etc.
– Entertainment: recreatie, dagjes weg, vakantie
– Voeding: boodschappen, uit eten
– Vervoer: parkeren, ov
– Huishoudelijk: drogist, overige uitgaven

Sparen

Verhouding sparen/beleggen, cash en uitgaven mei-dec 2018

Bovenstaande indeling van categorieën leidt tot een spaarpercentage van 63%. Overigens is dit een hele basale manier van het berekenen van een spaarpercentage. Bijvoorbeeld Gelddromer legt in zijn post gedetailleerd uit hoe hij zijn berekening doet en waarom.

Conclusies

Kort gezegd: wij zijn tevreden.

Tegelijkertijd zijn de cijfers niet helemaal betrouwbaar, want ze gaan niet over een heel jaar. Onze gemeentelijke belastingen zijn bijvoorbeeld niet opgenomen in deze cijfers (was voor mei 2018 al van de rekening af). Het percentage 63% zal dus te hoog zijn. Maar met ergens rond de 50% zijn we sowieso al veel verder dan 2 jaar geleden!

Dus in 2019 zullen we een realistischer en vollediger plaatje zien verwacht ik. Uiteraard hebben we de (maand)cijfers wel benut voor onze planning en budgetten voor het komende jaar.

Doelen 2019

Onze financiële doelen voor 2019 zijn vrij simpel.

  1. Zo budgetvriendelijk onze verhuizing afronden
  2. Zoveel mogelijk aflossen op onze hypotheek
  3. Elke maand beleggen in indexfondsen
  4. Leven van de rest (zonder ‘sober’ te leven)

De cijfers rondom wonen zullen in april drastisch verlagen met 85%!!!! Daarbij komt wel dat we opeens een lening gaan terugbetalen.. Netto betekent dit dat we hogere vaste lasten zullen hebben. Maar het geeft wel een heel ander gevoel.

Allereerst is het nu tijdens de verbouwing aan ons de opgave, om ons niet te laten verleiden door Italiaanse handgemaakte siertegeltjes en afhaalmaaltijden! Wat zijn jullie FO doelen voor 2019??


2 reacties

Mr. Stup · 24 april 2019 op 10:11

Hi Ms. Mill,

Interessant om te lezen wat jullie cijfers over 2018 waren. Op een spaarpercentage van 63% mogen jullie erg trots zijn!
Ik ben benieuwd waarom jullie er voor kiezen om jullie hypotheek versneld af te lossen? Vanuit een optimalisatieprincipe zou dit, volgens mij, alleen lonen als je hypotheekrente (minus hypotheekrente aftrek) hoger is dan het rendementspercentage dat je verwacht over je geïnvesteerd vermogen te behalen. Daarbij genereert je geld dat vastzit in je huis geen waarde (samengestelde interest). Ik kan me voorstellen dat dit vanuit een gemoedsrust perspectief wel “waarde” biedt. Benieuwd naar jullie redenatie.

    Ms. Mill · 24 april 2019 op 21:14

    Hi Mr. Stup,

    We zijn zeker trots, al zal dat percentage over 2019 een stuk lager zijn ivm de verhuiskosten.. Doel is nog steeds minimaal 50% natuurlijk. Vanuit technisch oogpunt klopt je redenering. De opportunity costs kun je niet negeren. Hierdoor was ons oorspronkelijke plan ook om pas tegen onze FO-datum te zorgen voor een afbetaald huis. Echter de kans deed zich voor om met veel overwaarde te verkopen en weer goedkoop te kopen. Vooral voor Mr. Mill, maar ook voor mijzelf, is de zekerheid en gemoedsrust van een afbetaald huis veel waard. Een belangrijk deel van onafhankelijkheid hebben we dan al bereikt voor onszelf. Desondanks zullen we niet al ons ‘spaargeld’ gebruiken om af te betalen. We blijven ook investeren in indexfondsen. En we vinden de opportunity costs te overzien voor de komende 2 a 3 jaar. Daarna hopen we geen woonlasten meer te hebben en kunnen we weer extra investeren. Dat laat ook nog genoeg tijd over voor ons portfolio op te bouwen. Dat gezegd hebbende bekijken we het natuurlijk ook per jaar. Voor nu voelt dit het beste!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *