De FO Mindset Serie: Minimalisme & Financiële onafhankelijkheid

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Een tijdje terug kwam de NOS met een reportage over leven met een depressie. Een ogenschijnlijk normale dag (opstaan, op straat lopen, boodschappen doen etc) wordt gefilmd uit het eerste perspectief. Je hebt hierbij de optie om het depressie-filter aan te zetten. Dezelfde situatie als eerder maak je vervolgens mee als iemand die depressief is.

Aangrijpend om te zien én belangrijk om publiciteit voor te vragen, aangezien de geestelijke gezondheidszorg steeds minder geld krijgt én er steeds meer mensen zich eenzaam voelen. Naast hun boodschap bleef bij mij ook het format hangen. Namelijk het idee van het aan en uit zetten van een filter. Chapeau voor de makers die je op deze manier meenemen verschillende werelden in.

Dat zette me aan het denken: is er zoiets als een Financiële Onafhankelijkheid (FO) filter of mindset? Ik geloof in de kracht van mindset, sowieso als het gaat om zaken als gelukkig zijn. Een FO mindset zou kunnen betekenen dat ogenschijnlijk normale of logische financiële keuzes voor de meerderheid van de mensen, opeens anders lijken. Hoe verschillen die twee belevingswerelden van elkaar? En kun je het mensen wel uitleggen, of moeten ze het ervaren? Kunnen we hem in en uitschakelen wanneer we willen?

 

I love a good experiment!

 

Hoe benader ik bepaalde keuzes of gebeurtenissen? Nu op dit moment én voor we besloten het roer om te gooien in mei 2018.

Minimalisme & FO mindset

Een van de eerste dingen die in me op kwam is de relatie tussen financiële onafhankelijkheid en minimalisme. Een jaar geleden keek ik de docu Minimalism: A Documentary About the Important Things van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus op Netflix.

Was best indrukwekkend en leidde er toe dat ik begon te twijfelen over onze levensstijl. Gaf deze ons wel betekenis? Eerder was vrije tijd goed besteed als we een dag in de stad hadden gewandeld, lekker uit eten waren geweest (ontbijt/lunch/diner) en wat zaken hadden gekocht. Welverdiende ontspanning.

In de docu is te zien hoe weinig spullen je eigenlijk nodig hebt om te leven én gelukkig te zijn. Een quote van de minimalisten is “Love people, use things. The opposite does not work.” Hier moet ik om lachen, en ik waardeer de simpelheid van de quote!

love people use things- the opposite never works

Wanneer je deze quote meeneemt bij het shoppen, wordt je in ieder geval bewust van wat je doet. Dit terwijl de marketingmagnaten juist impulsaankopen stimuleren. En er is genoeg onderzoek gedaan op het vlak van beïnvloeding om te zorgen dat de perfecte condities aanwezig zijn voor die impulsaankoop. Simpel voorbeeld: ‘koop nu beslis later!’.

Liz van Frugalwoods.com heeft een methode die helpt hiermee om te gaan. Als ze iets wil kopen zet ze het op een lijst en laat ze het 72 uur staan. Als ze het dan nog wil kopen, gaat ze het kopen en zoekt ze uiteraard naar de meest voordelige actie.

Conclusie

De overeenkomsten tussen minimalisme, simpel leven en FO Mindset zijn evident. Levenskosten omlaag en bewust omgaan met geld zijn de meest voor de hand liggende. Ofwel door te kiezen voor het investeren in wat echt waarde heeft voor je. Ofwel door je niet te laten afleiden door spullen. FO Mindset omvat in mijn optiek meer dan minimalisme, alleen al omdat het veel meer gericht is op keuzes nu ter ondersteuning van een lange termijn doel. Minimalisme interpreteer ik meer als een way of living om je te focussen op het hier-en-nu en zonder alle materialistische afleiding. In mijn ervaring vraagt het bereiken van financiële onafhankelijkheid meer lange termijn gerichtheid en planning. Daarnaast komt bij financiële onafhankelijkheid meer kijken dan focus op spullen. Het is ook slim omgaan met je financiële situatie hier overwogen keuzes in maken.

De volgende keer meer over het maken van financiële keuzes met een FO Mindset!

Ervaren jullie duidelijk verschil tussen voor- en na de keus om financieel onafhankelijk te worden? En wat vinden jullie van het minimalisme? Tot snel!


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *