De FO Mindset Serie: Financieel Onafhankelijk of een Sociaal Leven?

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Het is september, de maand waarin de herfst zich aankondigt en de zomer afscheid neemt. Het begin van elke maand brengt een moment van reflectie met zich mee. Nieuwe start, nieuwe kansen. En het is alweer drie maanden geleden sinds we besloten om financiële onafhankelijkheid na te streven.

Deze serie, over FO Mindset, beschrijft het proces van beslissen, overwegen en gevoelens die meekomen met ons besluit. In een vorige post beschreef ik hoe anders we nu omgaan met financiële keuzes als het gaat om spullen. Het feit dat we nu minder goede consumenten zijn, houdt ons ’s nachts zeker niet wakker. Iets anders wel…

De lastige momenten voor ons vinden plaats buiten de veilige muren van ons huis, namelijk in ons sociaal leven vol vrienden, familie en kennissen. Het wordt moeilijk wanneer we graag met anderen leuke dingen willen doen.

Wat betekent het leven?

Wat betekent het leven? Dit is een vraag die vele filosofen heeft geboeid. Tevens een vraag die vandaag de dag regelmatig wordt gesteld. Wat is mijn passie? Waar doe ik het voor? Wat geeft mijn leven/werk bestaansrecht? Wat is mijn legacy? Het zoeken naar betekenis, meaning of purpose op enig moment in ons leven schijnt erbij te horen. Dertigers dilemma, zingevingscrisis, midlifecrisis, wie krijgt het niet?!..

Ook wij hebben inmiddels een aantal van die vragen aan onszelf gesteld, vooral in het kader van onze carrière maar ook bij het stellen van onze prioriteiten. Denk aan het balanceren van werk en privé of kiezen van een nieuwe baan. Complexe vragen met vaak ook een complex antwoord.

Tegelijkertijd kan het soms zo simpel voelen. Wat wil ik in het leven? Gewoon. Gelukkig zijn. Een sociaal leven hebben, tijd hebben voor mijn gezin, familie en vrienden. Genieten van het weer, van fijn gezelschap en het leuke projecten doen waar ik energie van krijgt en waar ik anderen mee kan helpen.

Emily Esfahani Smith beschrijft in haar boek ‘De kracht van betekenis’ vier pijlers voor een zinvol leven. Toen ik het boek las, had ik geen groot aha moment, maar meer een subtiel gevoel dat het gewoon logisch klonk. De vier pijlers zijn:

  1. verbonden zijn met een gemeenschap, ergens bij horen
  2. een doel hebben, en daarmee iets kunnen bijdragen aan de ‘wereld’
  3. een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen
  4. een gevoel van transcendentie

In deze TED talk legt ze het zelf het beste uit (Nederlands ondertiteld):

 

Gemeenschap

Vooral het gevoel ergens bij te horen een gevoel van gemeenschap, de eerste pijler die Smith beschrijft, kan lastige situaties veroorzaken wanneer je probeert om financieel onafhankelijk te worden. We weten door onderzoekers in de psychologie dat we het fijn vinden om bij mensen te zijn die op ons lijken. We vertrouwen ze sneller, voelen ons sneller tot ze aangetrokken en we vinden ze leuker. Keuzes maken of je leven inrichten tegen de stroom in, kan dus best eenzaam zijn.

Dit biedt ook een goede verklaring waarom alle online gemeenschappen rondom financiële onafhankelijkheid zo sterk aan terrein winnen. In de wereld van FIRE nodigt ChooseFI je uit om lid te worden van hun gemeenschap/beweging in hun tagline! En hun community groeit wereldwijd (aanrader!).

Hoewel online gemeenschappen waarschijnlijk een deel van onze behoefte kan vervullen, is het voor ons niet genoeg. Ons sociaal leven; de band met familie en vrienden, is voor ons belangrijker. En onze echte dilemma’s vinden dan ook plaats wanneer onze FO doelen en onze sociale omgeving elkaar ontmoeten.

Vriendschappen, familie en sociaal leven

In de drie maanden dat we als gezin Mill een ander pad hebben ingeslagen, hebben we al genoeg keuzes moeten maken waarbij het financiële belang en het sociale belang niet overeenkwamen. Hier wil ik met jullie delen hoe we hier tot nu toe mee omgaan. We zijn namelijk nog steeds aan het leren en ontdekken elk dilemma weer wat nieuws.

Cadeaus voor vrienden

Verjaardagen. Ik denk dat we iedere maand wel minimaal 1 verjaardag hebben en dat kan oplopen tot wel 7. Bij een verjaardagsfeestje hoort lekker eten, drinken, snacks en taart. En cadeaus. Tot op heden geven wij cadeaus. En nee, we zijn daar niet op gaan besparen. We proberen ook niemand te bekeren tot minimalisme door activiteiten te geven. We geven gewoon wat de ander leuk vindt. Dit is voor ons een bewuste keus en vooralsnog staan we erachter. We hebben ook nog geen klachten ontvangen 🙂

Uitjes met andere gezinnen

Dit vind ik een lastige. We hebben in de afgelopen drie maanden de vakantieperiode ertussen gehad, en we hebben maar een paar momenten gehad dat dit speelde. Die afspraken zijn eigenlijk heel budgetvriendelijk verlopen. Denk natuurspeeltuin of chillen in onze tuin. We nodigen in ieder geval andere gezinnen niet meer uit voor uitjes naar de binnenspeeltuin. En als we uitgenodigd worden, gaan we vaker wel dan niet. Pas bij echt dure uitstapjes zullen we hier het gesprek over aan gaan verwacht ik. In deze post beschrijf ik in ieder geval ideeën voor gratis activiteiten met gezinnen/kinderen. Ik pak deze lijst er zelf vaak bij als we moeten bedenken wat we gaan doen!

Brunchen/lunchen/koffie doen en bijkletsen

Dit is voor mij persoonlijk een lastige. Mensen met wie je wil bijpraten, ontmoette ik vaak buiten de deur. Zeker een ex-collega nodigde ik niet snel thuis uit. De opties zijn op dit vlak ook beperkt vind ik. Voor mij is het namelijk vanzelfsprekend dat er iets te eten is, terwijl je bij praat. Dan houd je twee opties over: thuis of buiten de deur. Buiten de deur kun je in een restaurant gaan zitten. Maar ook in het bos, lekker tijdens een picknick met eten dat je thuis hebt gemaakt.

Allemaal goede opties. Maar hier wint gemak het echter toch best vaak. Iemand thuis uitnodigen vereist planning. Ik merk wel dat als ik kies om naar buiten te gaan, dat ik vaker ga voor een kop koffie in plaats van een diner. Dat scheelt kosten en is vaak net zo gezellig. Ik heb ook inmiddels meer mensen over de vloer gehad die daarvoor nog niet waren geweest. En dat werkte ook helemaal prima. Het grappige is dat de ander het volgens mij veel relaxter vond dan ergens in een restaurant.

Ieder zijn ding

Zoals gezegd is dit een van onze belangrijkste uitdagingen en dat zal vast nog wel blijven. Wanneer we doorschieten in ons financiële belang herinneren we onszelf eraan dat we straks, als we financieel onafhankelijk zijn, juist onze tijd willen besteden aan familie en vrienden. Beetje zonde als we daar nu niet in investeren. Tegelijkertijd kunnen we niet doen wat we altijd deden, anders kunnen we straks pas op ons 70e flexibel zijn onze sociale contacten.

Over financiële onafhankelijkheid praten kan misschien ook nog wel inspirerend werken op onze vriendenkring. Maar als dat niet gebeurd, is het ook helemaal prima. We zijn allemaal anders en doen allemaal wat goed voor ons is. Leef en laat leven!

De volgende keer in de FO Mindset serie meer over ontspannen en relaxen!

Ben benieuwd naar jullie ervaringen rondom sociale contacten en budgetteren! Hoe gaan jullie hier mee om?

 

 

 


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *