De 11 beste ideeën voor een gratis dagje weg met het gezin

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Een peuter vermaken kan een dagtaak zijn, alleen al omdat hun aandachtsspanne bijzonder kort is en hun wil bijzonder sterk. Met het mooie zomerweer voelen wij als gezin de behoefte om in de weekenden lekker de deur uit te gaan. Voorheen gingen we veel naar (binnen)speeltuinen, (stads)parken en de stad in. Met onze nieuwe financiële doelstellingen in het achterhoofd ben ik op zoek gegaan naar ideeën voor een gratis dagje weg met een peuter. Hierbij mijn lijst ter inspiratie! Bijna allemaal kosteloos. Wij hebben in ieder geval genoeg te doen deze zomer 🙂

11x gratis dagje weg

Divers

 • Kinderboerderij
  De kinderboerderij moet dit lijstje aanvoeren. Dieren hebben een bijzonder effect op kinderen en op de meeste kinderboerderijen kunnen de kinderen ook echt met de dieren interacteren. Ik heb eigenlijk nog nooit gemerkt dat er toegang wordt gevraagd.
 • Open dag brandweerbrandweer
  Mijn zoontje is fan van alle hulpdiensten. Een open dag van de brandweer wordt regelmatig georganiseerd en biedt veel vermaak. Via deze link vind je veel (niet alle) activiteiten. Wij hebben laatst een dag bij ons in de buurt bijgewoond die langs een doorgaande weg werd aangekondigd. Even informeren bij de kazerne lijkt me!
 • Bibliotheek
  Officieel is deze niet gratis, wij hebben een abonnement van €42 per jaar. Echter toch staat hij erop. Ik merk dat mijn zoontje het echt een uitje vind om naar de bieb te gaan. We fietsen er samen heen en nemen uitgebreid de tijd om boekjes uit te kiezen die we mee naar huis nemen. In de grote leeskuil lezen we voor we weggaan nog een boekje. En op woensdagen zijn er vaak leuke activiteiten!

Eten en…

De volgende opties hebben een groot culinair element. We love food. En blijkbaar zit het in de genen, want ons nageslacht ook!

 • Park- picknick
  Samen muffins bakken, lekker brood smeren of fruit snijden. Alles in een mand. Loopfiets, bal en kleed mee, en hoppa naar een leuk park om te rennen en eten. Zowel het voorwerk (inpakken) als het park zelf kunnen garant staan voor uren plezier en houden je echt een dag bezig. Bijkomend voordeel, naderhand zijn ze zeker klaar om naar bed te gaan!
 • Foodfestival
  Een iets minder intensieve voorbereiding is nodig als het foodfestival seizoen is begonnen. Nu googlen op je plaatsnaam en ‘foodfestival’ en je vind zo een lijstje van data. Wij zijn al een paar keer geweest en dit werkt goed wanneer je er een soort picknick van maakt. Dus ook hier kleedje mee en lekker genieten van de muziek, het eten en de zon. Toegang en sfeer zijn gratis. Wel goed om je te realiseren dat het eten op de foodfestivals vrij prijzig is. Eigen eten en drinken meenemen is niet helemaal de bedoeling.
 • Fruit plukkenkersenplukken
  Veel boerderijen hebben in de zomer dagen waarbij je gratis fruit kan plukken. De activiteit van het plukken is super leuk voor de kids én leerzaam als je dat wil. Snoepen tussendoor wordt volop aangemoedigd. Als je fruit mee naar huis wil nemen, betaal je hier wel voor.

Spelen maar

Spreekt voor zich…

 • Natuurspeeltuin
  De natuurspeeltuin verdient een eigen aanbeveling. Zeker een andere beleving dan een ‘gewone’ speeltuin. Het idee is dat kinderen hier de vrijheid krijgen om de natuur te ontdekken, vies mogen worden en vrijuit kunnen onderzoeken. Water, zand, stenen en groen zijn veelvuldig te vinden. Wij zijn wel fan, alleen al omdat ze wat zelfstandiger kunnen spelen en het in de zomer lekker koel is door het water en de schaduw. De meeste zijn gratis, maar check het van te voren. Wellicht dat ze een kleine bijdrage vragen voor onderhoud.
 • Speeltuinen
  De wat grote speeltuinen staan garant voor een dagje plezier. Wij hebben in onze wijk veel speeltuintjes met een paar toestellen. De grotere speeltuinen hebben vaak veel meer variatie en een lekkere zandbak.

Natuur

Lekker de natuur in kan op verschillende manieren in ons kikkerlandje!

 • Bosdag
  Een dag naar het bos: wandelen, picknicken en zelfs soms naar de kinderboerderij. Verzamelen van blaadjes, zoeken naar sporen of plukken van bloemetjes. Je kunt natuurlijk ook gewoon een bal meenemen of een fietsje. Een bos heeft iets magisch, en natuur op zich werkt erg goed op de gemoedsrust. Rustig kind, rustige mama: win-win!
 • Strand dag
  Een dagje naar het strand is succes gegarandeerd én gratis als je je goed voorbereid. Grote tas vol snacks en je kunt in Nederland zo aan de kust zijn. Mijn advies zou zijn om de grotere badplaatsen te vermijden. Wij gaan liever naar Hoek van Holland, of bijvoorbeeld Monster. Je hebt dan iets meer de ruimte en dat betekent meer overzicht én toezicht op je kind vanaf je badlaken:)
 • Fietsen
  Fietsen geldt voor ons ook als een gratis dagje weg. Vooral als het fietsen geen vervoersmethode is, maar een doel op zich. Onze zoon is enorm praatgraag en benoemd achterop de fiets alles wat hij ziet. Daarbij is het een sportieve activiteit en kun je deze dus goed inplannen na een food-dagje weg.

Mijn laatste tip heeft betrekking op kortingskaarten. In de omgeving Rotterdam heb je de Rotterdampas, Amsterdam kent de stadspas en Utrecht de U-pas. In Rotterdam kan je ook met meer inkomen een pas aanvragen. Maar Utrecht en Amsterdam kennen deze opties niet. Dus mocht je voor dergelijke passen in aanmerking komen, dan zijn diverse dure activiteiten vaak eenmalig gratis!

Hebben jullie nog aanvullingen of tips voor een gratis dagje weg met kids?


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *