Het begin

Lees hier onze origin story. Waarom en hoe zijn wij als levensgenieters op het pad van financiële onafhankelijkheid beland…

Ready for freedom

Het is 1 mei 2018, ik krijg een app van mijn man. Het is een link naar het filmpje van Millenial Revolution. Achteloos klik het aan: financieel onafhankelijk op je 30e. Huh?!

Onze situatie is als volgt: 30 jaar, getrouwd en al meer dan 10 jaar samen, huisje (koop), boompje en kindje. En het werkt goed voor ons! Geen schulden, leuk leven ook naast werk en weinig zorgen. Ons doel was nooit werken tot ons 70e. We zagen het moment dat we hypotheekvrij zouden zijn als financiële onafhankelijkheid. Beleggen deden we niet, want dat was risicovol en onzeker. We hadden netjes een cash-stash voor ongeveer 3 maanden vaste kosten.

Datenight

4 dagen later tijdens een spontane datenight hebben we het over het filmpje. Ik had ondertussen de blog van millenial revolution gelezen en was om. Wij moeten dat toch ook kunnen? Dus ik leg het voor aan mijn man “zullen we ook met vroeg pensioen? Want ik wil geen loonslaaf zijn tot mijn 70e”. Zijn reactie was ongeveer in de strekking van: “wow, ik wil dit heel graag maar ik dacht dat jij niet zou willen”. Snel hebben we ons drankje opgedronken en al lopend in de stad hebben we basis van ons plan gelegd. Die avond tikte mijn fitbit 16611 stappen aan (= bijna 10km).

FIRE!

In de weken die volgden merkte ik dat ik inspiratie haalde uit de blog van millenial revolution, en via hun kom ik op het spoor van hun mede FIRE-bloggers (jlcollins, go curry cracker, mr money mustache en 1500days). FIRE betekent Financial Independent, Retire Early. Ofwel financieel onafhankelijk (FO), vroeg met pensioen. Ik begin podcasts in de auto te luisteren van choosefi. De kennis over het onderwerp groeit, en daarmee ook ons enthousiasme. Dit is wel heel bereikbaar?! We trekken de bibliotheek leeg en lezen ons in. Een dip in ons enthousiasme volgt; supersimpel is het niet want er is veel waar we geen kennis over hebben op financieel vlak. Na enig zoekwerk komen we ook Nederlandse bloggers tegen, die het financiële slimme voorwerk al grotendeels hebben gedaan voor de situatie in Nederland. Vooral Mr. FOB heeft ons hierbij geholpen.

Geïnspireerd raken door onze blog? Klik hier!

Onze overwegingen

Kosten per jaar

Kijkend naar ons huidige uitgavenpatroon hebben we te maken met een hypotheek die nog 25 jaar loopt, kinderopvang en natuurlijk andere logische vaste lasten. We gaan ervan uit dat we een aantal van deze posten in ieder geval niet meer hebben over 15 jaar. Maar dan komen er wellicht studiekosten bij.

Na een initiële rekensom besluit ik dat we ons prima kunnen redden met een maandelijks inkomen van ongeveer €2.000 per maand.

Schuld

Dit is een simpele: geen schulden. Denk aan studie, creditcards, maar ook hypotheek. Aangezien de looptijd nog 25 jaar is, moeten we of versneld aflossen, of verkopen. Hier zullen we zeker nog wat gedachten aan moeten wijden.

Levensgenieters

Genieten van ons leven staat voorop. Er zullen zaken zijn waar we niet op willen besparen en er is een grens aan wat we aan tijd kunnen investeren. Optimalisatie zit vooral in de activiteiten die we ondernemen om te genieten. Het kan wellicht ook anders dan uit eten of de stad in. Hier komt een andere mindset bij kijken en zullen we onszelf tegenkomen verwacht ik.

Financieel onafhankelijk: go!

En dat brengt ons bij vandaag. In de loop van de maand hebben we al best wel wat veranderingen doorgevoerd. Voorbeelden zijn: ons spaarpercentage verhogen naar 45-50% (was 0-10%), niet meer uit eten en het boodschappenbudget per week verlagen.

Ons plan is om over 15 jaar financieel onafhankelijk te zijn. We willen 1 juni 2018 starten met beleggen in indexfondsen. Een snelle berekening met hulp van deze post van Mr. FOB leidt tot het magische doelbedrag van grofweg €860.000 (uitgaande van een safe withdrawal rate van 3,5%).

Blog

Onze ontwikkelingen en voortgang naar een financieel onafhankelijk leven (FO Life) willen we delen via de blog. Vooral als een stok achter de deur om onze beloftes aan onze toekomstige zelf na te komen. Daarbij kunnen we in saaie budgettijden actief bezig blijven en vooruitgang zien.

Hoe het nu (financieel) met ons gaat? Lees: FO Life overview: 1 jaar op weg naar financiële onafhankelijkheid

We zijn benieuwd hoe het gaat zijn en welke uitdagingen we tegen gaan komen. Daarnaast zullen we moeten budgetteren en besparen. En natuurlijk willen we ons inkomen vergroten. De lifestyle en mindset achter financieel onafhankelijk leven interesseert ons bijzonder.

Ladies and gentlemen, we have liftoff. Fasten your seatbelts! Vrijheid we komen eraan!

Ben heel benieuwd of jullie nog aanvullingen hebben op de topics, laat dan hier een bericht achter op de site!

FO here we come 🙂