Hoe creëer je een FIRE-proof leven?

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Over leven gesproken. Tringtring 6.30 uur. De wekker gaat af terwijl de eerste zonnestralen de slaapkamer in gluren door de kieren van het gordijn. Wat voor dag is het vandaag? Oja dinsdag! Aankleden, zoon voeden, aankleden en naar oma brengen en snel weer de auto in naar werk. Vandaag een overleg met management, twee afspraken met externen en tijd om dat project uit te werken. Lunch en snack mee? Koffie voor in de auto? Check. Gaan. Actie. Fastforward naar 6 uur. Etenstijd! Hapje eten met zijn allen, half uurtje quality time met zoon en bedtijd voor hem! Huis aan kant? Voorbereidingen voor woensdag gelukt? Ok dan even ontspannen met manlief en.. Bedtijd! REPEAT. Over. Leven. Gesproken.

Herkenbaar? Dit is een gemiddelde doordeweekse dag in ons huishouden. Niks mis mee zou je zeggen. Veel werkende ouders hebben te maken met opvang, files en werkdruk. Toch is dit ge-race en ge-sjees voor ons niet het doel in het leven (om het gelijk maar even zwaar aan te zetten 🙂 ). Simpel leven en bewust spenden en sparen, hopelijk brengt het ons bij financiële onafhankelijkheid a.k.a. kunnen kiezen hoe onze dagen gevuld worden zónder druk van financiële verplichtingen.

We zijn dit avontuur begonnen om te kunnen blijven ondernemen en genieten, weg met de ratrace zeg maar. Dat vrije gevoel bekruipt ons steeds vaker, vaker dan vroeger in ieder geval. De lage maandlasten en dalende hypotheekschuld zijn maandelijkse genietmomenten. De afgelopen tijd ben ik zelf veel aan het nadenken over ons leven, wanneer geld geen ‘issue’ meer is. Wordt het een en al genieten, vakantiegevoel en vrijheid blijheid? Eigenlijk best een verantwoordelijkheid. Echt zelf kiezen hoe je je leven leidt. Geen excuses meer, wij staat aan het roer! Dus hoe gaan we dat doen?

Creëer je fire-proof droomleven

In mijn dagelijkse werk ben ik gewend anderen te coachen en adviseren over allerlei werk- en levensvragen. Wat moet mijn volgende stap zijn in mijn loopbaan? Hoe houd ik balans tussen werk en privé? Op welke manier ontwikkel ik mijn leidinggevende skills? Hoe creëer ik mijn leven als ik straks financieel onafhankelijk/ met pensioen ben, heeft nog nooit iemand me gevraagd. Wel hebben ‘gepensioneerde’ bloggers in de VS vaker interviews gegeven over hun leven na FO. Daar kunnen we dus van leren! Lessen die ik daaruit meeneem zijn:

  • Je patronen en prioriteiten veranderen niet omdat je opeens niet meer hoeft te werken voor je levensonderhoud. Sport je nu niet? Dan zal het straks lastig worden. Simpelweg: jij verandert niet omdat je opeens geld hebt. Je wordt er dus ook niet gelukkiger van 🙂
  • Eenzaamheid is een serieus thema onder gepensioneerden. Ervoor kiezen je buiten de werkende beroepsbevolking te plaatsen is dus anders. Yoga om 11.00 uur ’s ochtends? Sorry iedereen werkt. Nieuwe mensen leren kennen die jouw levensstijl delen kan hierbij helpen.

Meer weten? Luister dan deze twee podcasts, host Paula Pant van Afford Anything:

De groene wei gedachte en lijstjes maken

Het kader: wij als mens veranderen niet na financiële onafhankelijkheid en dat kan soms eenzaam zijn

Binnen dit kader kunnen we vanuit waarden een leven gaan opbouwen. Klinkt vager dan het is, maar met een simpele oefening wordt het misschien concreter. Ik noem hem de groene wei gedachte en de kracht zit hem in het aanzetten van je voorstellingsvermogen.

Wat zijn dingen/mensen die jij belangrijk genoeg vindt om aandacht aan te besteden (ongeacht of dat je nu lukt of niet)? Schrijf die voor jezelf op en stel jezelf vervolgens voor hoe je leven eruit zou zien als je ongelimiteerd tijd en geld had. Hoe zou je met je waarden en geliefden bezig zijn? Ook kun je kijken naar je leven nu, waar wordt je het gelukkigst van? Onze lijstjes helpen ons ook bij het maken van keuzes.

Het FO Leven

Inzichten die Mr. Mill en ik nu al hebben zijn dat Mr. Mill het heel leuk vind om ook nog te blijven werken als we financieel onafhankelijk zijn. Het vak wat hij beoefent en de opleiding die hij volgt geven hem perspectief op ondernemerschap en flexibiliteit, terwijl hij écht waardevols toevoegt aan de maatschappij. Daarnaast willen we beiden meer tijd inruimen voor fitness en gezondheid (mentaal en fysiek). Voor mij is dat elke dag sporten, yoga, meditatie en lekker gezond kunnen koken. Een gegeven is ook dat we er willen zijn voor onze zoon. Zo min mogelijk VSO, BSO etc lijkt ons ideaal.

Veel concreter wordt het nu nog niet. Dat zal met de tijd vanzelf komen, zeker als we de vraag vaak genoeg aan onszelf stellen. Ik heb gemerkt dat dit creatieproces in ieder geval erg leuk is om mee bezig te zijn, vooral op de saaie momenten. Dus ik adviseer iedereen: doe je ogen dicht en droom even lekker weg bij je nieuwe leven!


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *