Kopen of huren? Hoeveel kost het om een huis te kopen?

Gepubliceerd door Ms. Mill op

In de FO (financiële onafhankelijkheid) community is het kopen van een huis een veelbesproken onderwerp. Sommige bloggers, zoals Millennial Revolution, zijn hier heel uitgesproken over. Zij zijn resoluut tegen het kopen van een huis.

Anderen focussen meer op de hypotheek. Wel of niet aflossen? Icoon in de persoonlijke financiën Dave Ramsey, ziet je hypotheek simpelweg als een lening die je zo snel mogelijk moet afbetalen. Inmiddels zijn er ook meer genuanceerde visies. Zoals die van de heren van ChooseFI. Als je een lage rente hebt, kan je prima wegkomen met het niet aflossen van je hypotheek.

Onze woonsituatie

Mr Mill en ik zijn huizenbezitters mét hypotheek. De populariteit van onze wijk blijft stijgen bij woningzoekers en daarmee ook de huizenprijzen. Voor ons werd het daarom tijd om eens stil te staan bij wat dat voor ons betekent. Heeft het zin om te verkopen (met een mooie overwaarde als resultaat)? Willen we opnieuw kopen? Gaan we huren…?

De eerste stap was voor ons uitzoeken hoeveel ons huis momenteel waard is in deze gekke markt. Een verkoopmakelaar kwam ons (voor de gelegenheid super schone) huis bewonderen. Zijn oordeel was dat we naar verwachting zo’n €80.000 overwaarde op het huis hebben.

Met 80k kan je leuke dingen doen… Onder andere investeren in een nieuw huis met als resultaat lagere hypotheeklasten. Zeker als we niet in een duurder huis, maar juist in een goedkoper huis gaan wonen.

De makelaar benoemde ook nog even dat wij 4% rente betalen en de huidige rentestand 1,7% is. Dat zou enkel al een besparing van bijna €650,00 per maand zijn! Daar moeten we dus in elk geval iets mee.

En zo opgeteld klinkt het simpel. Als de wiedeweerga ons huis verkopen en een goedkoper huis aankopen. Nieuwe hypotheek, investeren overwaarde, lagere rente en kortere looptijd (rekening houdend met onze FO datum over 15 jaar). Met ongeveer gelijke woonlasten betekent dat hypotheekvrij in 15 jaar, in plaats van 25 jaar.

Toch bleef Millenial Revolution in mijn achterhoofd echoën. In hun post over woningbezit komen ze tot de conclusie dat een huis een bijzonder slechte investering is. En dat er allerlei onzichtbare kosten komen kijken die de stijging van de waarde van het huis teniet doen.

Rendement van ons huis na 5 jaar

Ik ben dus maar aan het rekenen geslagen op een zelfde manier als millenial revolution. Zie hieronder het resultaat!

Kosten bij verwachte verkoop in 2018, dus na 5 jaar.

Netto rente hypotheek
*Na ontvangen belastingteruggave
€33.500*
Kosten onderhoud huis
Kozijnen, tuin, klein onderhoud
€10.000
Kosten aankoop
*Deels aftrekbaar van de belasting
€14.081*

Aankoopmakelaar

€700,95

Advieskosten hypotheek

€5.000,00

Taxatie huis

€447,70

Bankgarantiekosten

€225

Overdrachtsbelasting (2%)

€4.400,00

Kosten nationale hypotheek garantie

€1.785,00

Bruto kosten notaris

€1.004,31

Kadaster

€518,80

Kosten verbouwing       €15.000
Totaal
  €65.581,76

 

Onze conclusie is als volgt: over 5 jaar bekeken komen we €14.419 in de plus uit, te danken aan de verwachte waardestijging van ons huis.

Het what if-scenario heb ik ook even de revue laten passeren: wat als we hadden gehuurd en hadden geïnvesteerd in indexfondsen? Uitgaande van een huur van €750 per maand (dat betaalden we voordat we ons huis kochten), zouden we nu €94.500 op onze beleggingsrekening hebben staan. EEN KLEINE TON!

OK.

Let go.

En door.

Want wat betekent dit voor onze woontoekomst?

Volgende stap? Blijven, Kopen of Huren?

Het aankopen van een nieuwe woning zou sowieso ongeveer een krappe €6.000 vragen. Tegelijk gaan bij het afsluiten van een lagere hypotheek, onze maandlasten drastisch omlaag. Gezien de lage rentes voelt het voor ons prettiger om te kopen. Huren voelt als geld weggooien omdat we aan het eind van de looptijd van de hypotheek toch een eigen woning overhouden. Ongebonden reizen zullen we over 15 jaar niet doen, gezien onze verwachte gezinssituatie.

Kopen it is dus. Onder de voorwaarde dat we de overwaarde bij verkoop in de hypotheek inleggen, een laag rentepercentage betalen, én een korte looptijd hanteren…

Funda here we come : ) Keep you posted!

 

 


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *