Het dilemma: mentale vrijheid of financiële onafhankelijkheid?

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Mentale vrijheid

Financiële onafhankelijkheid betekent voor ons niet dat we miljoenen op de bank hebben staan. Degene dit al wat langer bezig zijn met FO weten dat miljoenen ook helemaal niet nodig zijn. Ons portfolio is groot genoeg als dat een waarde heeft van €860.000 (lees hier waarom). Maar dan alsnog, puur het financiële getal betekent voor ons niet hetzelfde als financiële onafhankelijkheid. Het is meer dan dat. Het gaat om mentale vrijheid!

Vooral de die vrijheid om keuzes te maken is voor belangrijk en is de reden dat we dit pad zijn gaan bewandelen. De rust voelen omdat je je geen zorgen hoeft te maken over basisbehoeften zoals een dak boven je hoofd en eten op tafel. Tijd besteden aan gezond leven, ons gezin, familie en vrienden. Dat is voor ons rijkdom. En de financiën zijn hierbij eigenlijk slechts een randvoorwaarde of een middel.

Het dilemma door FO

Nu onze woonlasten ook echt lager zijn hebben wij al een stukje mentale vrijheid bereikt. Dit gevoel brengt ook gelijk een lastige situatie met zich mee, een dilemma als het ware. De essentie van FIRE of financiële onafhankelijkheid is namelijk het kunnen kiezen hoe je je leven wil leiden. En dit doe je door onder andere een aantal jaren hard te werken, zodat je daarna je niets meer hoeft te laten vertellen.

Maar wat nou, als je dat gevoel van vrijheid nu al bereikt? Wat als het nadenken over je waarden en tijdsbesteding ertoe leidt dat je nu merkt dat je eigenlijk andere keuzes wil maken? Keuzes die leiden tot een meer gegrond leven, of geluk voor degene die het zo noemen. Maar die ook gelijk leiden tot het niet halen van je doel op financieel vlak. Want voor ons is werken voor een baas niet gelijk de eerste prioriteit als het over geluk gaat.

In dit spanningsveld bevinden wij ons van tijd tot tijd. Waar we hiervoor gewoon meegingen in dat wat op ons af kwam, leven we nu al bewuster. Denken we na over wat we willen. Dus ervaren we soms dat we NU willen ondernemen, NU onze zoon willen zien opgroeien, NU die rust willen pakken die we nodig hebben. Waar kies je dan voor? NU genieten, en daarmee riskeren dat we later zorgen hebben? Of nu bikkelen? Keihard door en straks de vruchten plukken?

Levensgenieters onderweg naar financiële onafhankelijkheid

Onze tagline op de blog is: levensgenieters onderweg naar financiële onafhankelijkheid. We hebben dan ook de perfecte balans niet gevonden. Of het ultieme antwoord. Hierbij komt onze financiële strategie wel goed van pas. Die houden we aan en in de ruimte die er is proberen we ook echt te vullen met waardevolle ervaringen. Niet altijd makkelijk, want bij drukte vallen we toch makkelijk terug op onze oude patronen. Maar we moeten het zeker proberen. En voor nu werkt het, mocht dat later niet zo zijn dan merken we het dan wel weer. We leven per dag, met doelen en focus die ons helpen bijsturen!

Hoe gaan jullie om met het afwegen van korte en lange termijn plezier? Tips zijn welkom 🙂


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *