Ms. Mill gaat stoppen met werken

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Ja de kogel is door de kerk! Ik ga stoppen met werken in loondienst. Tijd voor even niks. Geen werk. Geen verplichtingen. En bovenal alles, geen STRESS. Alle reden voor een happy dance dus!

succes kid

Na een hectisch jaar waarin we als familie alle ballen in de lucht hebben kunnen houden, hadden we in augustus eindelijk tijd om goed te reflecteren. De conclusie? Dit willen we niet nog een jaar. En guess what?! Het hoeft ook niet. Want sinds we bezig zijn op weg naar financiële onafhankelijkheid, hebben we al best wel veel vrijheid en onafhankelijkheid gecreëerd.

De kosten vs de baten

Natuurlijk hebben we Excel gebruikt om uit te rekenen wat de gevolgen zijn voor onze financiële doelen. Het schrappen van een derde van ons huishoudinkomen heeft natuurlijk impact. Dus ons huis afbetalen duurt wat langer. Daarnaast staat de stok achter de deur om simpel te leven wat steviger. Maar wat krijgen we ervoor terug?

 • RUST
 • meer tijd om bezig te zijn met onze waarden (zie post)
 • tijd om te creëren
 • geen geld kwijt aan vso, bso etc 😀
 • focus

De uiteindelijke beslissing was makkelijk, en voelde gelijk goed. Maar de spanningsniveaus stegen in september toch nog wel even. Want hoe vertel je je werkgever dat je gaat stoppen? Gek genoeg was dit iets waar ikzelf erg veel moeite mee had. Ik heb namelijk een hele gave baan, bij een fijne werkgever. En de directeur (mijn leidinggevende) gun ik het allerbeste.

I Quit!

Verschillende versies zijn voorbij gekomen… Variërend van ‘Ik heb last van spanning op werk” tot “waarom niet stoppen?”. Uiteindelijk heb ik het nieuws gecommuniceerd als volgt: wegens drukte in het afgelopen jaar kwam de werk-privébalans onder druk te staan. Dit betekent dat ik zowel op werk als privé niet volledig kan focussen op wat nodig is. Na alles te hebben overwogen, heb ik daarom besloten om voor mijn gezin te kiezen en te stoppen met werken.

Het klopt feitelijk. Maar toch zeggen we ook iets niet. Deze stap voelt voor ons als een hele krachtige, een die we als ondernemers in ons eigen leven maken. Want deze beslissing levert mij veel ruimte op. Ruimte om te creëren, ondernemen, en genieten :). Mr Mill krijgt er ook meer focus voor terug voor zijn ambities op werk, omdat hij op andere zaken niet meer hoeft te letten.

Een kijkje in de spiegel

Waarom niet gewoon het volledige verhaal vertellen? Daar zit 1 simpele reden achter. Omdat mensen toch hun eigen verhaal opslaan. En onze keus is confronterend.

Iedereen op mijn werk weet inmiddels dat ik ga stoppen. De reacties op het nieuws waren stuk voor stuk projecties van de eigen waarden, visie en keuzes. Afhankelijk van de eigen keuzevrijheden en genomen beslissingen, overtuigingen, vinden mensen er iets van. Hierbij heb ik gemerkt dat een handjevol meer wil weten. En daar leg ik graag meer aan uit!

De rest is er waarschijnlijk nog niet klaar voor en vullen in wat op dat moment voor ze werkt. Sterker nog, ik zou niet weten hoe ik had gereageerd, als ik 4 jaar geleden een collega had die met een happy face kwam vertellen dat ze ging stoppen met werken op haar 32e. Net nu haar kind naar school gaat. Waarschijnlijk met ongeloof en veel projectie!

Afscheid nemen

De afgelopen maand en komende tijd zal in het teken staan van afscheid nemen van het bekende en natuurlijk voorbereiden op een nieuwe fase. Een soort niemandsland dus. Op werk zoek ik mijn vervanger en de werk-privé balans is ver te zoeken. Maar het perspectief is natuurlijk totaal veranderd, en dat heeft meer impact dan verwacht.

The sky is the limit!


8 reacties

Marlies · 3 oktober 2019 op 20:15

Wat een gave beslissing! En leuk weer een update te lezen. Ik ben benieuwd hoe het jullie gaat bevallen.
Wij zijn inmiddels verhuisd. We hebben ons ruime huis met een heel mooie overwaarde ingeruild voor een exemplaar in een kleinere stad. Een deel van dit huis gaan we nu verhuren, met als doel over een paar jaar de hypotheek volledig te hebben afbetaald. Dan is het plan een nieuw huis te kopen en het pand aan te houden voor de verhuur. Dus dat is ons plan voor een (beetje) fo-life. Benieuwd naar jullie avonturen! Groetjes

  Ms. Mill · 4 oktober 2019 op 15:18

  Hi Marlies, dank:) We zijn zelf ook heel benieuwd haha! Ook goed te horen dat jullie goed op weg zijn met het plan, klinkt zeker niet als een beetje?! Zijn serieuze stappen! Wat voor huis hebben jullie gekocht dat je een deel kan verhuren? En heb je hiervoor een specifieke hypotheek moeten afsluiten? Wij spelen ook met de gedachte tav verhuur… Tot snel!

Authentic Explorer · 12 oktober 2019 op 09:12

gefeliciteerd! Dappere stap. ik zou opzien tegen zo’n gesprek met mijn werkgever. Terwijl ik ook vind dat een werkgever eerder in het gesprek mag deelnemen voor een win-win. Geen oordeel, maar zo zou het idealiter moeten gaan. Was het niet moeilijk te zien dat je savingsrate een flinke duik maakt? Nog ingrijpende beslissingen moeten maken om dat op te vangen?

  Ms. Mill · 14 november 2019 op 19:22

  Dank! Ik zag er niet zozeer tegenop, vooral omdat het voor ons de juiste keuze was. Verder was een win win in deze situatie denk ik niet zo haalbaar. Als ik mijn uren zou willen verminderen, was ik bv al veel eerder in gesprek gegaan en dat was denk ik geen enkel probleem geweest. Het voordeel van platte organisaties is dat je gelukkig nog als mensen met elkaar om kan gaan. Savingsrate is inderdaad een pijnpuntje, voor nu geen belangrijke wijzigingen. We gaan het de eerste paar maanden aankijken, mogelijk dat mr Mill iets kan opvangen op zijn werk. Maar dat gaan we nog ondervinden als ik mijn laatste dag heb gehad!

Renate · 11 november 2019 op 07:00

Wat stoer en goed van je! De reacties van vooral vrouwen op een dergelijk besluit is vaak erg fel en negatief terwijl emancipatie in mijn ogen juist gaat over het zelf mogen maken van zo’n keuze! Geniet ervan!

  Ms. Mill · 14 november 2019 op 19:22

  Dankje, en helemaal mee eens!

Mr.Dreamer · 18 juni 2020 op 10:43

Wel erg gaaf!! Wij hopen dit ook voor elkaar te kunnen krijgen. Dat de 1 alvast kan stoppen met werken en dan echt de eigen dingen kunnen doen.

De Blog is wel stil gevallen na het stoppen met werken, heeft dit met elkaar te maken?

  Ms. Mill · 18 juni 2020 op 20:49

  Dankje! De twee hebben inderdaad wel een relatie ja! Met zoveel tijd is er opeens ook zoveel mogelijk. Daarbij lagen de prioriteiten even ergens anders en niet bij de blog. Onze financiele doelen waren zeker wel nog top of mind. Hoop snel weer te kunnen gaan posten. Succes met jullie journey iig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *