Start boodschappen budget challenge: voor €60 per week eten

Gepubliceerd door Ms. Mill op

Mamaaa wat eten we vanavond??? Ik ben mijn moeders inspanningen voor een avondmaaltijd gaan waarderen de dag dat ik uit huis ging. Mr. Mill wist dat ik een eitje kon bakken en dat we konden overleven, maar verder was het aanbod vrij beperkt. De eerste 3 jaar hebben Mr. Mill en ik ons buikje rond gegeten aan alles wat we vooral lekker vonden. Gezond, neuh. Gevarieerd, not so much. Goedkoop was het al helemaal niet, welk boodschappen budget? Van huis uit ben ik verwend met vers voedsel, ongesneden, onbewerkt. Gemak dient de mens dacht deze lerende huisvrouw. En de gesneden groenten, kant en klare sauzen belandden zonder nadenken in het boodschappenmandje bij de AH.

Het resultaat van deze culinaire fase was dat de weegschaal 10kg meer aangaf. Financieel deden we het nog best prima met z’n tweeën in een huurappartement. We kregen het voor elkaar om toen 50% van ons inkomen te sparen en hadden niet veel nodig. Dat veranderde allemaal toen we ontdekten dat je ook uit eten kon. De donkere bladzijde in onze voedselgeschiedenis is daar. Het begon met een fastfoodketen als we toch al in de stad waren. Maar het heeft zich tot voor kort uitgebreid naar een lifestyle. Nieuw restaurantje? Uitproberen! Verwennerij was bijna synoniem voor uit eten. ’s Ochtends lekker brunchen of ontbijten, lunch of diner. ‘Schat, we gaan uit eten, we werken zo hard, we verdienen dit!’

Verval van het boodschappen budget

Wat zeggen de cijfers? In 2015 gaven we gemiddeld €95 per maand uit aan buiten eten. Dit was voordat we ouders werden. In 2017, een jaar na de geboorte van ons kind, was ons maandelijks gemiddelde €330!! Dat is bijna 3,5 x zoveel als 2 jaar daarvoor. Hierbij moet ik vermelden dat we in 2015 een boodschappen budget hadden van €250. In 2017 gaven we hier rond de €450 aan uit. Ook bijna een verdubbeling. Dat is minimaal €9.600 per jaar wat we per jaar uitgaven aan eten (buiten en boodschappen). Anders gerekend is dat ongeveer 1/6 van onze inkomsten.

Na onze keus om richting financiële onafhankelijkheid te werken hebben we een boodschappenbudget ingevoerd van €80 per week. Het Nibud heeft in samenwerking met het Voedingscentrum berekend wat de dagelijkse minimale kosten zijn voor voeding gebaseerd op een gezond eetpatroon. In hun artikel vind je een tabel waar je voor jouw gezinssamenstelling kunt berekenen hoeveel je per dag minimaal uitgeeft aan eten. Voor ons is dat €11,71 per dag, €81,97 per week. Komt grofweg uit op onze berekening die met wat natte vingerwerk is gemaakt.

Hoe doen we het in juni?

Zaterdag komen we voor de 3e keer in juni in de supermarkt. Goed moment om eens te evalueren hoe we het doen.

  • Week 1: €93,34
  • Week 2: €107,44

Totaal is dat dus €200,78 voor 2 weken, gemiddeld ongeveer €100 per week. Slik we overschrijden het boodschappen budget met 25%! Voor de komende 2 weken betekent dat dus boodschappen doen van €60, willen we ons maandbudget niet overschrijden. Omdat ik als verantwoordelijke voor het eten, de eerste maand van ons FO Life niet wil falen moeten we hier iets mee.

Voor €60 per week een gezin van 3 voeden? Challenge accepted

Ik zal natuurlijk ons resultaat hier ook beschrijven, doen jullie mee?

 


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *