On the move: verlaging van woonlasten door kleiner te wonen

Gepubliceerd door Ms. Mill op

We did it! Fam Mill on the move..

In een vorige post vertelde ik dat we ons gaan oriënteren op een nieuwe woning. Nu 2 maanden later, kan ik vertellen dat we een nieuw huis hebben gekocht én dat onze huidige woning is verkocht. In het voorjaar van 2019 gaan we verhuizen en zo realiseren we een verlaging van woonlasten én nemen we belangrijke stap richting FO Life.

Verlaging van woonlasten

Hoe verlagen we onze woonlasten dan? Nou onder andere door:

  • Kleiner te gaan wonen, van 130m2 naar 100m2 (lagere kosten nuts, minder spullen/minimalisme)
  • In een goedkoper huis te wonen (lagere schuld, investeren overwaarde)
  • Minder rente te betalen (van 4% naar 2%)

Een verlaging van woonlasten, of zelfs elimineren van woonlasten, is een van de dingen die het moeilijkst te realiseren is, maar wel groots effect heeft op de vaste lasten. We gaan er in rente alleen al €650 per maand op vooruit in vaste lasten! Dit is geld wat we gelijk kunnen gebruiken voor het aflossen van de lening. Als we onze hypotheek agressief aflossen, dan zijn we binnen 4 jaar schuldenvrij! Dit past helemaal in ons plan, want over 15 jaar moet onze hypotheekschuld zijn afgelost. Voor nu is het nadenken over we ons spaargeld gaan benutten, de verdeling tussen investeren en aflossen. Hier zijn verschillende visies op afhankelijk van de invalshoek. Hier later meer over in een aparte post!

Een fijne bijkomstigheid aan het proces van verhuizen is dat er ruimte is om eens goed te evalueren wat we allemaal bezitten aan spullen. Het doel is om zoveel mogelijk weg te geven of weg te gooien, en zo min mogelijk kopen. We hebben er in het nieuwe huis sowieso minder ruimte voor, dus dat helpt zeker als een stok achter de deur. De komende weken zullen dan ook gevuld zijn met het opruimen, weggooien en inpakken. Hopelijk levert de verkoop een mooi zakcentje op voor de verbouwing!  Want er moet nog wel wat gebeuren…. to be continued

 


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *